İnsanlık tarihinde madencilik önemini hiç yitirmemiştir. Önemi kadar dünyanın en zor ve en riskli iş kollarından biridir. Son yıllarda sıklıkla karşılaşılan maden kazaları ve kaza oluş biçimleri merak uyandırmıştır. Maden kazaları sıklıkla göçük, su baskını, şev kaymaları, ocak yangınları, grizu patlaması ve kömür tozu patlaması sonucu oluşur. Türkiye tarihinde de bakıldığın da bu kaza türleri içinde en çok rastlanılan grizu patlaması kazaları olduğu görülmektedir.
Türkiye’de son 39 yıla ait maden kazaları ve hayatını kaybeden madenci sayısı
1.Armutçuk Kazası (1983); 7 Mart , Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Armutçuk kazasında Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafından işletilen yeraltı taşkömürü işletmesinde meydana gelen grizu patlaması sonucu 103 kişi hayatını kaybetti.
2.Kozlu Kazası(1983); Aynı yıl içinde Zonguldak’ın farklı bir ilçesi Kozlu’da gerçekleşen maden kazasında Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafından işletilen maden de gerçekleşen grizu patlaması sonucu 10 kişi hayatını kaybetti.
3.Yeni Çeltek Kazası (1983); Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulunan Yeni Çeltek Kömür İşletmesi’nde grizu patlaması sonucu 5 kişi hayatını kaybetti.
4.Kozlu Kazası(1987); 4 yıl sonra Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde ki maden de gerçekleşen maden göçüğü sonucu 8 kişi hayatını kaybetti.
5.Amasra Kazası (1990); Bartın’ın Amasra ilçesinde ki maden ocağında grizu patlaması sonucu 5 kişi hayatını kaybetti.
6.Yeni Çeltek Kazası(1990); Aynı yıl yaşanan ikinci maden kazasıdır. Amasya’nın Merzifon ilçesinde ki Yeni Çeltek Kömür İşletmesi’nde maden ocağında gerçekleşen grizu patlaması sonucu 68 kişi hayatını kaybetti.
7.Kozlu Kazası (1992); 3 Mart yer Zonguldak Kozlu. Yer ve mekan aynı olsa da değişen tarih ve acı kayıp sayısıdır. Gerçekleşen grizu patlaması sonucu 263 kişi hayatını kaybetti.
8. Sorgun Kazası (1995); 26 Mart Yozgat’ın Sorgun ilçesinde bulunan Sorgun Madsan Kömür İşletmesinde gerçekleşen grizu patlaması ile birlikte yangın ve göçük sonucu 38 madenci hayatını kaybetti.
9.Aşkale Kazası (2003); Tarih 8 Ağustos. Erzurum’un Aşkale ilçesinde ki Kükürtlü Maden Ocağı’nda meydana gelen grizu patlaması sonucu 8 madenci işcisi hayatını kaybetti.
10.Ermenek Kazası (2003); 22 Kasım, Karaman’ın Ermenek ilçesinde özel bir maden ocağında meydana gelen grizu patlaması sonucu 10 maden işçisi hayatını kaybetti.
11.Bayat Kazası (2004); 9 Ağustos, Çorum’un Bayat ilçesi Karakaya Köyünde faaliyet gösteren özel bir şirkete ait kömür ocağında grizu patlaması sonucu 3 maden işçisi hayatını kaybetti.
12.Küre Kazası (2004); 8 Eylül, Kastamonu’nun Küre ilçesinde işletilmekte olan Aşıköy yer altı bakır ocağında çıkan yangın sonucu 19 maden işçisi hayatını kaybetti.
13.Gediz Kazası (2005); 21 Nisan, Kütahya’nın Gediz ilçesine bağlı Gökler beldesinde maden ocağında grizu patlaması sonucu 18 maden işçisi hayatını kaybetti.
14. Dursunbey Kazası (2006); 2 Haziran, Balıkesir’in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy’de özel bir madenciliğe ait kömür ocağında grizu patlaması sonucu 17 maden işçisi hayatını kaybetti.
15. M. Kemalpaşa Kazası (2009); 10 Aralık, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Bükköy’de özel bir şirkete ait kömür ocağında grizu patlaması sonucu 19 maden işçisi hayatını kaybetti.
16.Dursunbey Kazası (2010); 23 Şubat, tarih değişse de yer aynı. Balıkesir’de dört yıl arayla ikinci maden kazası. Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy’de grizu patlaması sonucu 13 maden işçisi hayatını kaybetti.
17.Karadon Kazası (2010); 17 Mayıs, Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde ki Karadon maden ocağında grizu patlaması sonucu 30 maden işçisi hayatını kaybetti.
18.Elbistan Kazası (2011); 6 Şubat, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde Türkiye’nin en büyük kömür havzasında meydana gelen şev kayması sonucu 1 maden işçisi hayatını kaybetti. 10 Şubat’ta tekrarlanan şev kayması sonucu 9 maden işçisi göçük altında kaldı. Toprak altındaki işçilere hala ulaşılamadı.
19.Kozlu Kazası (2013); 7 Ocak, Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde bulunan maden ocağında metan gazı püskürmesi sonucu 8 maden işçisi hayatını kaybetti.
20.Soma Kazası (2014); 13 Mayıs, Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden ocağı kazasın da 301 maden işçisi hayatını kaybetti. Cumhuriyet tarihinin en büyük maden faciasıdır. Dünyada meydana gelmiş maden kazaları içinde 25. sıradadır. Tarihte incelediğimiz maden faciaların oluş sebeplerinden farklı olarak kömürün kendiliğinden yanmasıdır.
21.Ermenek Kazası (2014); 28 Ekim, Karaman’ın Ermenek ilçesinde Pamuklu köyü yakınlarında bulunan maden ocağında su baskını sonucu 18 maden işçisi hayatını kaybetti.
22.Bartın Kazası (2022); 14 Ekim, Bartın’ın Amasra ilçesine bulunan maden ocağında grizu patlaması sonucu 41 maden işçisi hayatını kaybetti.
Kalemine sağlık 👏
👏👏👏
Tr de en ucuz sey insan hayatı malesef zihniyet değişmedikçe daha cok can kaybi olur. dünyanın en zengin ulkesi olan fakat cahil siyasiler yüznden yenileneblir enerjinin her türlüsü rahatlıkla ülkemizde üretilebilir karadenizde dalgalardan güneşten dunyanin enerjisi üretilir ve temiz ama malesef cahil ve vizyonsuz yoneticiler bizi bu duruma mahkim etti . Onlaf kadar bizde suçluyuz
.