Kabızlık Perhizi
-Kabızlık bu zamanın en büyük sağlık sorunlarından biridir. Daha önceleri bir yaşlılık sorunu olan kabızlık artık gençlerde de sıkça görülen bir problem haline gelmiştir. Belki kabızlığa bu zamanın ortaya çıkardığı yeni sorunlardan biri de diyebiliriz. Zira günümüzdeki pek çok hastalığa aynıyla yer veren pek çok kadim tıp kitabı kabızlık için özel bir bölüm dahi açmamıştır. Belki de bunun sebebi geçmişte günümüzdeki gibi bedeni kurutan siyah çay ve kahve gibi içeceklerin, sığır eti ve genelde sığır etinden yapılan fast-food gıdaların tüketiminin ve hareketsiz yaşam tarzının bugünkü kadar yaygın olmayışıdır.
-Kabızlık bazen hastalıkların sonucu bazen de habercisi ve müsebibi olduğu için dikkat edilmesi gereken bir sorundur. Çünkü kabızlık uzun sürerse bağırsaklarda biriken atıklar çürümeye başlayıp hem özel olarak bağırsakların hemde genel olarak bütün bedenin sağlığını bozmaktadır.
Kabızlıktan kurtulmak için ne yapabiliriz?
Yapacağımız en kolay şey, başta fast-food yiyecekler ve gazlı içecekler gibi insan doğasına uygun olmayan gıdalar olmak üzere doğal dahi olsa fazla tüketildiğinde kabızlığa sebep olan yiyecekler ve içecekleri bırakıp bunun yerine kadim tıpta rutubetli gıdalar, modern tıpta ise posalı yiyecekler denilen meyve, sebze, tam tahıllar ve bakliyat türü gıdalara sofralarda daha çok yer vermeliyiz.
Kabızlık sorunundan kurtulmak için faydalı olanlar;
Eğer üç-dört günde bir büyük abdeste çıkıyorsanız
-sıcak süt içine bir yemek kaşığı tereyağı konulup aç karna içilmeli ve ardından en az bir saat başka bir şey yenmemelidir.
-sıcak süt içine bir yemek kaşığı badem yağı ve bir yemek kaşığı Hint yağı ilave edilip içilir. En az bir saat başka bir şey yenmemelidir.
-yine bir diğer seçenek olarak aç karna her gün yarım fincan zeytinyağı içerseniz hem kabızlık sorununa hem de vücudun genel sağılığına büyük katkı yapacaktır.
* Bunlara en az kırk gün devam etmelisiniz. Yukarıda yenilmememsi tavsiye edilen gıdaları azaltır ve yağ içimine kırk gün devam ederseniz kronik kabız da olsa bundan kurtulursunuz.
* Bunun dışında aşağıdaki yiyecek ve içeceklere hayatınızda daha çok yer vermelisiniz;
Su: – Yaz mevsiminde suyu buzdolabına girmemiş sudan içebilirsiniz. Ama kış mevsiminde sıcak su içmeyi deneyebilirsiniz.
–Sıcak suda bal şerbeti içmeyi adet edinirseniz hem kabızlık hem de eğer varsa basur için de faydalıdır.
Meyveler:- Elma,
-çekirdeksiz sarı üzüm, -siyah üzüm(kabızlık sorunu olanlar siyah üzümün çekirdeklerini çıkarıp sadece kendisini yemelidir.)
-incir -beyaz ve siyah dut, -hurma özellikle yaş hurma
-kiraz (mevsiminde bol bol yenirse basur hastalığında da çok faydalıdır.)
-kavun, -karpuz,-şeftali,-kayısı
* Yine üzüm, elma ve kayısı hoşafları da faydalıdır.
Sebzeler: Havuç, şalgam, pancar, salatalık, kabak, semizotu, nane, ebegümeci, ıspanak, marul vb. yeşillikler.
Kuruyemişler: çiğ badem, -ceviz, -Antep fıstığı, -fındık, -hurma, -kabak çekirdeği, -susam, -Hindistan cevizi
Not: eğer kabızlıkta kaçınılması gereken yiyecek ve içecekleri terk etmez veya en azından azaltmazsanız faydalı olan yiyecek ve içecekleri tüketseniz de bunların olumlu etkisi olması gerekenden daha az olacaktır.
Kaynakça; İSLAM VE OSMANLI TIBBINA GİRİŞ, Muhammet Uysal, Endülüs Kitap