Dünya Madencilik Tarihinde Unutulmaz Maden Faciaları

Tarihten günümüzü birçok ülkede unutulması güç maden facialar yaşandı. Bu facialar doğal afet olmayıp, tedbir alınabilir insan afetleridir. Gelişen teknolojiyle birlikte bu beşeri afetlerin önüne geçilebilir oluşabilecek kazalarda can kaybı en aza indirilebilir. Dünya da meydana gelen kazalar ile ülkemizde meydana gelen kazalar kıyaslandığında ülkemizin teknolojik ve iş güvenliğinin neredeyse yarım yüzyıl geride kaldığı görülmektedir.

1.Çin, Benxihu Maden Ocağı Felaketi  (26 Nisan 1942)

Çin’in Liaoning Eyaletindeki Benxihu kömür ocağında yaşanan faciada gaz ve kömür toz karışımı kömür madenin patlamasına ve maden işçilerinin maden de mahsur kalmasına neden oldu. Yangını kontrol altına almak isteyen yetkililer havalandırma sistemini ve madenin girişini kapatarak 1.500’den fazla işçinin ölümüne neden oldu.

2. Fransa, Courrières Maden Ocağı Felaketi  (10 Mart 1906)

Fransa’nın Courrières  maden ocağında kömür tozu patlaması sonucu yaşanan faciada 1.099 maden işçisi hayatını kaybetti. Avrupa’nın en büyük maden faciasıdır.

3. Japonya, Mitsubishi Hojyo Maden Ocağı Felaketi, (15 Aralık 1914)

Japonya’nın Kyushu kentinde ki Mitsubishi Hojyo kömür madeninde gaz patlaması sonucu 687 maden işçisi hayatını kaybetti. Japon tarihinin en büyük maden faciasıdır.

4. Galler, Senghenydd Maden Ocağı Felaketi (14 Ekim 1913)

Güney Galler’in Senghenydd kasabasında bulunan maden ocağında metan birikmesi sonucu karbon monoksit zehirlenmesinden 439 maden işçisi hayatını kaybetti. Birleşik Krallık tarihinin en büyük maden faciasıdır.

5. Güney Afrika, Clydesdale Maden Ocağı Felaketi (21 Ocak 1960)

 Clydesdale Coalbrook maden ocağında maden çökmesi sonucu 437 maden işçisi hayatını kaybetti. Güney Afrika tarihinin en büyük maden kazasıdır.

6. Almanya, Grimberg Maden Ocağı Felaketi, Almanya (20 Şubat 1946)

Almanya’nın Ruhr bölgesi Bergkamen’deki Grimberg kömür madeninde meydana gelen patlama sonucu 405 maden işçisi hayatını kaybetti. Almanya tarihinin en büyük maden kazasıdır.

7. Hindistan, Chasnala Maden Ocağı Felaketi, (27 Aralık 1975)

Hindistan’ın Dhanbad şehrinin Chasnala maden ocağında kömür tozu patlaması ve şiddetli sel sonucu 375 maden işçisi hayatını kaybetti. Hindistan tarihinin en büyük maden ocağı faciasıdır.

8.Amerika, Monongah Maden Felaketi (6 Aralık 1907)

Amerika’nın Batı Virginia eyaletine bağlı Monongah maden ocağında grizu ve kömür tozu patlaması sonucu 362 maden işçisi hayatını kaybetti.  Amerika tarihinin en büyük maden ocağı faciasıdır.

9.İngiltere, Oaks Patlaması, (12 Aralık 1866)

Güney Yorkshire’daki Oaks maden ocağında ateşin neden olduğu patlama sonucu 361 maden işçisi hayatını kaybetti. İngiltere tarihinin en büyük maden ocağı faciasıdır.

10.Çek Cumhuriyeti, Pribram Maden  Felaketi, (31 Mayıs 1892)

Çek’in Pribram kasabasında bulunan maden ocağında çıkan yangın sonucu 319 maden işçisi hayatını kaybetti. Çek Cumhuriyeti tarihinin en büyük maden ocağı faciasıdır.

11. Türkiye, Soma Maden Felaketi,  (13 Mayıs 2014)

Manisa’nın Soma ilçesinde bulunan maden ocağında çıkan yangın sonucu 301 maden işçisi hayatını kaybetti. Türkiye tarihinin yaşadığı en büyük maden faciasıdır.

12. Ekvador, Nambija Maden Felaketi (9 Mayıs 1993)

Maden zenginliğiyle bilinen Nambija şehrinde her aile kendi madenine sahip.  Evlerin çoğu, madenlerin tünel girişlerinin hemen üzerine inşa edilir. Aşırı yağış ve toprak kayması sonucu kasabanın bir kısmı çöktü. Birçok ev, madenlere giriş kulübesi olarak ikiye katlandı ve orada çalışan insanlar gömüldü. Yaklaşık 300 kişi hayatını kaybetti.

13. Belçika, Bois du Cazier Maden Felaketi, (8 Ağustos 1956)

Belçika’nın Marcinelle kasabasında Bois du Cazier maden ocağında kopan kablo maden de yangına neden oldu. 262 maden işçisi hayatını kaybetti. Belçika tarihinin en büyük maden faciasıdır.

14. İskoçya, Blantyre Maden Felaketi,  (22 Ekim 1877)

Blantyre kentinde bulunan maden ocağında, ocak ampulünün çıplak alevle tutuşması sonucu oluşan patlamada 207 maden işçisi hayatını kaybetti. İskoçya tarihinin en büyük maden faciasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir